Pagina's

dinsdag 24 maart 2015

De blokvormige toilettas (part 2)

Zoals ik in mijn vorige bericht al vertelde, vond ik mijn eerste probeersel om een blokvormige toilettas te maken niet helemaal geslaagd. Daarom werd er terug achter de naaimachine gekropen voor een tweede poging. Ik wilde echter niet met hetzelfde patroon aan de slag gaan. In dat geval zou ik immers alles moeten verstevigen met vlieseline en daar had ik geen zin in. Dus ging ik de boter halen bij een ander tasje dat we al in huis hadden. Een toiletzakje dat ooit cadeau gegeven werd bij Gilette producten en dat dus een mooie  rechthoekige vorm had. Dit iets mannelijkere tasje gemaakt in een vrolijke, vrouwelijke toile cirée zou het ideale compromis moeten vormen dacht ik zo. En zie hier het resultaat:


Voor dit tasje had ik echter geen patroon voor handen. Daarom zijn we zelf wat beginnen verzinnen. Onderaan dit bericht staat op amateuristische wijze (nooit naailes gevolgd, sorry) beschreven hoe ik het deed.


De naden aan de binnenkant van het tasje zijn ook volledig afgewerkt met biais. Pfff. Wat een gepruts was dat. Hier kwam ik toch even mijn eigen limieten tegen. 'Autodidactje' spelen is allemaal wel leuk. Maar wanneer je naden met biais moet afwerken, dan wens je toch even dat er iemand met bakken ervaring naast je zou staan om uit te leggen wat de truuk nu juist is. Ik slaagde er niet in om het op de Mme ZsaZsa manier te doen (in twee stappen) dus is het uiteindelijk in 1 stap gebeurd. Maar met veeeeel zuchten en woorden die ik hier niet mag neerschrijven :-) Komt er nog bij dat ik nu ontdekt heb dat biais in verschillende breedtes verkocht wordt. En voor het afwerken van 'dikke' naden (denk 2 lagen toile cirée en 2 lagen binnenstof) gebruik je natuurlijk beter de bredere biais.  Ik zal het niet meer vergeten. Dat kan ik je verzekeren!


Om maar te zeggen: 'We gaan  niet te dicht inzoomen op die naden'. Van ver ziet het er allemaal schitterend uit. En het grote voordeel van die binnennaden met biais is dat je tasje nadien zijn vorm veel beter behoudt. Ook wanneer het niet gevuld is.


Het is nog niet perfect. Maar ik ben alvast tevreden. En part 3 van het blokvormige toiletzakje wordt gegarandeerd het zakje voor perfectionisten. maar daar begin ik pas aan als ik nog wat meer geoefend heb op die 'grrrr'  biaisnaden.


Toile cirée en groene stof: Stoffenspektakel
Binnenstof: afwasbaar tafellaken, Aldi
Rits, biais: Veritas

 *En hier de werkwijze

KNIPWERK
  • Men neme twee rechthoeken in buitenstof van 28 op 19 cm en ronden de hoeken af  voor de zijpanelen
  • Meet de omtrek van deze afgeronde zijpanelen (88 cm)  .
  • Knip een bodempaneel in buitenstof van 43 op 12 cm
  • Knip twee toppanelen in buitenstof van 7 op 43cm  (hiertussen komt de rits)
(waarom neem ik 43 cm? Wel, omdat ik het zelf ook niet begrijp. Origineel nam ik 46 cm. Ah ja, de helft van 88cm + aan beide zijden 1cm naadwaarde. maar dat bleek uiteindelijk veel te lang bij het ineenzetten, waardoor ik moest lostornen en 6 cm inkorten. Vandaar 3cm aan elk paneel er af.)
  • Knip nu al deze delen ook in de binnenstof
  • Knip een strook van 10 cm op 22 cm voor het handvat (in buitenstof of een contrasterende stof)
  • Knip nog een strookje van 10 cm op 5 cm voor het lusje (in buitenstof of een contrasterende stof)
  • De stroken voor handvat en lusje plooi je even dubbel in de lengte zodat je een middenlijn ziet. Daarna plooi je beide lange zijden naar deze middenlijn toe. Dat geheel plooi je nog eens dubbel (zoals biais). Topstich de zijkanten van de lintjes die je zo verkregen hebt.
NAAIWERK
  • Zet de rits (55 cm)  tussen de twee toppanelen.  Hoe je dit doet staat op heel veel plaatsten beschreven. bijvoorbeeld ook hier.
  • Knip het toppaneel met rits nu aan beide zijden een beetje bij zodat hij exact even breed  is als de onderstrook (ik vergeet altijd dat een rits op zich ook nog wat breedte heeft en je dus beter niet exact de helft rekent voor de topstrook. Maar beetje bijknippen werkt ook. Al is dit waarschijnlijk volledig tegen de regels van de kunst.)
  • Vanaf nu werk je voor alle panelen altijd met zowel het binnen als het buitenpaneel tesamen, met de slechte kanten op elkaar gelegd. hierdoor krijg je straks zichtbare naden aan de binnenkant van je tas.
  • Leg bodempaneel en toppaneel met de goede kanten op elkaar en naai aan beide uiteinden aan elkaar  met een naadwaarde van 1 cm. Vergeet niet om op dit moment je lusje aan één van de zijden mee in te stikken.
  • Naai nu je handvat net onder de rits vast door het aan beide zijden van het bodempaneel, heel dicht tegen de rand vast te stikken. later zal dit stiksel mee in de naad verdwijnen.
  • Je hebt nu een soort koker met handvat. Hieraan moet je de zijpanelen bevestigen.
  • Meet hiervoor zowel voor de koker als voor het zijpaneel het midden af (doe dit door alles in twee te plooien en een klein speldje te prikken in het midden (wel binnen de naadwaarden want anders krijg je zichtbare gaatjes in toile cirée)
  • Leg koker en zijpaneel met de goede kanten op elkaar vanaf dit middenpunt en stik rondomrond .knip eventueel de stof een beetje in om de bochtjes goed te kunnen nemen.
  • doe hetzelfde met het tweede zijpaneel. Vergeet op dit moment wel niet om je rits open te zetten. Anders krijg je je tasje straks niet meer gedraaid.
AFWERK
  • Eens alles in elkaar zit is je tasje in principe klaar. Alleen heb je nu nog van die vieze naden aan de binnenkant. Die kan je mooi afwerken met biais.  Gewoon rond de naden leggen en doorstikken (klinkt toch zo eenvoudig, hè)
  • Draai je tasje door de rits met de goede kant naar buiten.
  • Bewonder!
Klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten